Interakcie
mikrominerálii V potravinách
-v potravinách sú stopové prvky v interakcii s prítomnými organickými látkami
- väzba ktorá vzniká závisí ad chemických vfastnosti príslušného prvku:
nekovové prvky tvoria kovalentné zlúéeniny kovové prvky tvoria väčšinou komplexné zlúéeniny
- pri sledovaní interakcii kovov najviac sú preštudované aminokyseliny a peptidy
Sacharidy
-monosacharidy, alkoholické cukry, disacharidy valkalickej oblasti tvoria sa železom komplexy, zlepšuje sa takto využiternosť železa
- koncentrácia stopových prvkov môže byť aj znížená adsorpdou na vlákninu potravy, aka aj tvorbou málo rozpustných zlúéenin s kyselinou šťaverovou alebo fytinovou
-na vyššiu rozpustnosf stopových prvkov pôsobi tvorba komplexných zlucenin
-v potravinách sú stopové prvky v interakcii s prítomnými organickými látkami
- väzba ktorá vzniká závisí ad chemických vfastnosti príslušného prvku:
nekovové prvky tvoria kovalentné zlúéeniny kovové prvky tvoria väčšinou komplexné zlúéeniny
- pri sledovaní interakcii kovov najviac sú preštudované aminokyseliny a peptidy
Sacharidy
-monosacharidy, alkoholické cukry, disacharidy valkalickej oblasti tvoria sa železom komplexy, zlepšuje sa takto využiternosť železa
- koncentrácia stopových prvkov môže byť aj znížená adsorpdou na vlákninu potravy, aka aj tvorbou málo rozpustných zlúéenin s kyselinou šťaverovou alebo fytinovou
-na vyššiu rozpustnosf stopových prvkov pôsobi tvorba komplexných zlucenin
0 Comments:
Post a Comment
<< Home