Monday, April 17, 2006

Sira (S) - iba malá časť je v anorganickej forme, väčšinou je v organických zlúčeninách (metionin. cystein, cystin, biolin. kyselina lipová)
-dôležitá pri detoxikácii niektorých kovov, zúčastňuje sa tvorby podpomých tkaniv
zdroje: tvrdé syry, kukurica, slnečnica, kvasnice
Mikromineralie
Možu byť rozličného pôvodu.
- endogénne sú prirodzenou zložkou potravin)
- kontaminanty (ako nežiadúce, dostali sa do potravin počas výroby, skladovania)
- aditíva (zámerne sa pridávajú do výrobkov za účelom zvýšenia výživovej hodnoty)
- s polyfenolmi vytvára komplexy, ktoré nežiadúco ovplyvňujú organoleptické vlastnosti potravin najmä farbu
- v rastlinných zdrojoch sa vyskytuje ako FeJ+, ktoré sa musí redukovať na Fe2+pred resorpciou.
- zdroje: pečeň, vnútornosti, mäso, obilné otruby, melasa, strukoviny a listy zeleniny

0 Comments:

Post a Comment

<< Home