Saturday, April 15, 2006

obilniny, strukoviny niektoré komplexy bývajú farebné a ich tvorba sa negatfvne prejavuje v niektorých potravinách rastlinného pôvodu, najmä tých, ktoré boli kontaminované kovovými kationmi.
-komplexné zlúčeniny sa môžu prejaviť aj pozitivne. ak sa zablokuje katalytický účinok kovov pri nežiadúcich reakciách, napr. pri oxidácii vitamínu C
Sodík (Na) - jeho pOdiel z telesnej hmotnosti je 0,15 - 0,30 % . v extraceluránych tekutinách (70 %) iba malá časť je viazaná v bunkách
-asi 30 - 40 % kostiach ale odtiaľ je ľahko mobilizovateľný . potreba sa zvyšuje pri vysokých teplotách a fyzickej práci
-zdroje - olejniny, okopaniny. mrkva (obsah Na je zniženi pri prehnojovaní K hnojivami)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home